At købe en hvalp er en tillidssag. Det er en vigtig beslutning som kommer til at præge ens dagligdag mange år frem i tiden. De første 8 uger af en hunds opvækst er utroligt vigtige, da meget af den tidlige prægning foregår her, og det kan derfor mere end betale sig at undersøge grundigt, hvilket sted man skal købe sin hund. At købe en hvalp hos os indebærer flere ting.

Vi opdrætter ikke “bare” for at lave hvalpe eller fordi vi synes hvalpe er hyggelige og nuttede. Selvfølgelig synes vi også det, men vores grund til opdræt er en genuin interesse i de racer vi arbejder med og et ønske om at styrke og bevare dem. Vi vil meget gerne kunne følge hvalpene i deres videre opvækst, se billeder af dem engang imellem, høre hvordan de udvikler sig, måske se dem, hvis deres familie kommer forbi hvor vi bor eller vi kommer forbi hvor hvalpen bor osv. Dette både af profesionelle og personlige grunde. Personlige da vi selvfølgelig ikke kan undgå at knytte os til hvalpene i de mindst otte uger de bor hos os, og det er derfor dejligt for os siden at følge dem og forvisse os om, at det går dem godt. Professionelt da vi gerne vil høre, hvordan de udvikler sig både på godt og på ondt, så vi kan bruge disse data i vores videre avlsarbejde. Det er derfor vigtigt for os, at dem der køber en hvalp hos os gider holde en vis form for kontakt. Vi har en lukket facebookgruppe for alle vores hvalpekøbere hvor man kan dele billeder og stille spørgsmål og udover det vil vi rigtig gerne, at de som køber en hvalp hos os har lyst til, bare en gang imellem, at sende et billede og lige skrive et par linier om hvordan det går til os.

5

Vi har over 20 års erfaring med hunde generelt, derunder mange underemner. Vi kender de racer vi opdrætter ud og ind, har oplevet dem i alle aldre, køn og afskygninger. Har trænet både lydighed, spor og agility, gået på hundeudstillinger, opdrættet hvalpe,  er uddannet i pelspleje, kender til de karakteristika der findes i racerne, både de gode og de mindre gode, har solgt foder i mange år og ved meget om hundemad, har efterhånden prøvet mange ting i forbindelse med dyrlæger osv osv. Alle disse ting kommer vores hvalpekøbere til gode. Der er stor chance for at vi kan råde jer og hjælpe, hvis I senere får spørgsmål i forbindelse med en hvalp købt hos os, og vi står derfor selvfølgelig altid til rådighed for vores hvalpekøbere, hvis der er brug for det.  I kan altid trække på os og vores mange erfaringer, kender vi ikke selv svaret er der stor chance for at vi kan give gode råd om, hvor I ellers kan henvende jer.

Der er selvfølgelig forskel på en stor og en lille opdrætter. Den stores force er det som er beskrevet herover. Vi har en langt større erfaring og viden at trække på for vores hvalpekøbere end små opdrættere som kun har haft få kuld, både hvad angår avl og de spørgsmål der kan opstå med ens hund livet igennem. Det er få spørgsmål vi ikke kan svare på eller ikke har hørt før. Det giver en stor tryghed til vores hvalpekøbere. At vi har mange hvalpekøbere gør dog også, at vi ikke kan love at vores tid rækker til mange ugentlige samtaler. Nogle ønsker næsten at komme i familie med deres opdrætter og at kunne snakke med dem på daglig basis. Vi føler faktisk, at vi er kommet næsten i familie med mange af vores hvalpekøbere. Lapinlumon teamet er en stor broget og herlig skare som mere eller mindre alle tager en form for plads i vores bevidsthed og liv, hvis de selv ønsker at gøre det. Men i og med at vi har så mange hvalpekøbere som vi har, er det ikke altid vi har tid til lange telefonsamtaler lige på minuttet. Sker der noget akut kan I altid sende en sms og skrive hjælp ring os op, så skal vi gøre det. Og vi vil altid gerne svare jer og holde kontakt. Men der kan være dage hvor alt går op i en spids herhjemme med børn, hunde der føder, folk der kommer på besøg osv og hvor vi simpelthen ikke har tid at tage telefonen. Der kan også være perioder hvor der måske går nogle dage inden vi har tid til at sætte os ned og svare på mails og der kan være andre perioder, hvor vi svarer med det samme. Det bliver man nødt til at acceptere. Vores tid herhjemme går altid først og fremmest til vores børn og vores hunde. Der er meget arbejde hver eneste dag, også juleaften og på fødselsdage og når alle andre har ferie…… Udover det kommer der mange folk i vores hjem. Hvalpekøbere, folk der skal parre, andre opdrættere der kommer på besøg, dyrlægen som er en rigtig flittig og bestilt gæst osv osv. Det er rigtig hyggeligt og vi har selv valgt denne livsstil, men det betyder også, at det faktisk er sjældent vi har flere dage en uge hvor der ikke er en masse planlagt og hvor vores dagligdag er lidt af et puslespil der skal gå op. Vi beder derfor altid om forståelse fra vores hvalpekøbere og potentielle hvalpekøbere for at vi elsker at høre fra jer og se billeder og vi vil altid gerne stille op med hjælp og råd, men nogen gange kan det altså tage nogle dage inden vi har tid og mulighed for at gøre det.

Hvis man er interesseret i at købe en hvalp fra os, vil vi rigtig gerne høre lidt fra jer om, hvilke planer I har med en hund.
Vi vil gerne være så sikre som muligt på at den hund I køber er den rette for jer – både for hunden og for jeres skyld. Vi spørger derfor, hvis I ikke selv har fortalt det, hvorfor I har valgt netop denne race, forhører os om I har sat jer ind i hvordan racen er og om denne type hund passer til jer og om I har haft hund før. Vi vil også gerne vide hvor meget hunden kommer til at skulle være alene, hvad planerne for aktiviteter er med hunden, om I har børn og hvis ja, hvor gamle de er. Alt dette er ikke for at genere privatlivets fred, men for at sikre os både at vi kan føle os trygge ved at overlade en hund til jer, men også for at være sikre på, at I kan blive glade for netop denne type hund. Alle skulle gerne passe sammen! Det hjælper os også til at kunne vælge en hvalp der forhåbentlig passer lige netop til jeres familie. Igen kommer vores lange erfaring os til gode. Selvom det er hunde vi arbejder med bliver man som opdrætter nødt til også at være i stand til at kunne læse mennesker lidt. Nogle snakker meget, andre lidt, visse har meget store armbevægelser og andre er langt mere forsigtige. Med årene bliver man bedre og bedre til at læse folk lige så vel som hundene og gennemskue, hvilken hvalp og race der vil passe bedst med lige præcis de mennesker.

Bliver vi enige om, at I gerne vil købe en hvalp fra os og vi gerne vil sælge en til jer ser vi meget gerne så vidt det er muligt, inden nogen af os beslutter noget endeligt, at vi møder jer. Nogle gange er det svært når der krydses landegrænser og man må så prøve at få det tilpasset.

Går alt vel og I ønsker det skriver vi jer op til en hvalp. Vi kan ikke love nogen en bestemt hvalp eller at en tæve kommer i løbetid lige når det passer eventuelle hvalpekøbere. Generelt er især den ene del af kennelen forsynet med en sund portion overtro som gør, at hun ikke tager noget for givet på forhånd. At skrive en masse op til et kuld fordi tæven er kommet i løbetid eller at love folk en hvis hvalp samme dag hvalpene er født gør vi ikke hos os. Eerfaringen viser at tæven måske går tom, den hvalp som var lovet til en familie dør pludselig når hvalpene er 3 dage gamle osv. Beslutter man at det er hos os man gerne vil købe sin nye hvalp og vi føler det kommer til at fungere, så garanterer vi at vi nok inden for rimelighedens grænser skal få en fin hvalp til jer. Men vi svarer ikke på om vi tror den eller den får hvalpe præcis den dag og lover jer at det kan være præcis fra den forælder eller det kuld I får en hvalp. Vi giver vores tæver fred og ro i drægtigheden og ser hvad der kommer og når der så eventuelt er kommet noget og mor og børn har fået ro den første uges tid eller to og vi ser alt er som det skal være, så begynder vi at kontakte dem der eventuelt kan få en hvalp fra det kuld.

Når det er bestemt at I kan få en hvalp fra et vist kuld er I velkomne til  at besøge dem hvis I bor indenfor en afstand, hvor det er muligt. Vi tager aldrig imod besøg de første 3 uger af vores hvalpes levetid. Der skal både hvalpe og mor have ro og vi vil ikke have fremmede bakterier og uro ind i huset. Selv vores egne børn får aldrig lov at røre ved hvalpene de første uger og vi selv går heller aldrig og løfter på dem de første uger, vi gør rent i hvalpekassen og sikrer os at alle trives og spiser og vokser og det er det. Af samme grund får man hos os heller aldrig billeder af nyfødte hvalpe. Alle forskere siger, at det er farligt for nyfødte hvalpe at blive håndteret for meget. Vi kan tage et billede på afstand af mor som ligger med sine hvalpe, men individuelle billeder, hvor de holdes op osv det tager vi aldrig. Generelt skal man ikke regne med at vi begynder at tage billeder af hvalpene før de er omkring 4 uger.

nhvalpe8

Vi lader heller aldrig hvalpekøbere selv vælge deres hvalp af den simple grund, at det er os der lever med hvalpene i otte uger og ser dem hver dag, døgnets fireogtyve timer, og det er derfor os, der kender dem bedst. Vi har stor erfaring i at se på hvalpene og se, hvilken hvalp der passer bedst til hvilken familie. Et ældre ægtepar skal ikke have den mest aktive hvalp i kuldet og en aktiv familie med fire børn skal ikke have den mest stille. Er der nogen der gerne vil udstille og avle skal de selvfølgelig have den hvalp, der ligner den er mest egnet til det, selvom man aldrig kan garantere hvordan den vil udvikle sig osv. Derfor får man altså heller ikke et billede tilsendt af hvalpene når de er 14 dage, hvor man kan vælge, at man gerne vil have den med de hvide sokker……Vi plejer at snakke med hvalpekøberne og i fællesskab blive enige. De informationer vi tidligere har fået hjælper os til at finde ud af, hvilken type hvalp den pågældende familie passer bedst sammen med, vi skeler til hvilken hvalp/hvalpe familien måske er faldet for og prøver at få puslespillet til at passe. Det er altid lykkedes indtil nu. Det skal her understreges, at det ikke er før ved 6-7 ugers alderen at man sikkert kan se både udseende og temperament og indbyrdes rangforhold hos hvalpene, og vi beslutter derfor aldrig noget før tidligst på dette tidspunkt. Man skal altså ikke forvente at komme til os når hvalpene er to uger og få at vide, hvilken hvalp der er ens egen ligesom man heller ikke på dette tidspunkt kan vælge en fordi den har hvid halespids, en plet i nakken eller er brun eller en anden farve man lige havde drømt om. Dette tjener efter vores mening klart til hvalpekøbernes fordel, da de ellers kan ende med en hvalp, der slet ikke passer til dem. Man kan sagtens glæde sig og nyde at se et kuld hvalpe vokse og trives og vide at en af de fantastiske hvalpe kommer til at bo med en selv uden at man behøver vide fra første uge præcis hvilken af dem det bliver.

Vores hvalpe fødes og bor altid inde i huset med os og er præget på mange forskellige ting. De fødes normal i vores gang udenfor vores soveværelse, hvor vi altid kan holde øje med dem og høre dem, men hvor de har ro fra gæster og fremmede der kommer i huset. Så snart de begynder at bevæge sig rundt, kommer de ned i køkkenet eller ud i vores entre, hvor de hører daglidags lyde, møder vores børn, vores katte og de andre hunde ligesom de er i kontakt med alle folk som kommer ind og ud af huset. Fra de er ca 5 uger alt efter vejr og årstid begynder de at komme med ud og møde alle de store hunde og opleve verden udenfor, først i korte perioder senere længere og længere.

En hvalp fra os sælges altid med svensk kennel klub stamtavle og svensk kennel klubs købskontrakt. Hvalpen  har en sundhedsattest fra dyrlægen som aldrig er mere end 7 dage gammel. Den har fået ormekur tre gange og den er chippet og forsikret mod skjulte fejl. Med hvalpen følger en hvalpepakke med foder til den første tid. Vi forhandler foder og der er derfor også mulighed for at købe yderligere foder med fra os.

Når I kommer og henter jeres hvalp ser vi gerne at I sætter nogle timer af til besøget. Har vi kun haft kontakt via mail før fordi I kommer langvejs fra vil vi gerne have tid til at få et indtryk af jer ligesom vi også gerne vil, at I lærer os lidt at kende og føler jer trygge ved senere at kunne tage kontakt til os hvis I får spørgsmål eller andet. Derudover er der meget at gennemgå. Vi skal selvfølgelig have skrevet papirer og overdraget hund, men vi plejer også at snakke med vores hvalpekøbere om foder, forsikring, pelspleje, træning osv. Vent gerne med at købe en masse eller gøre noget inden I har hentet hvalpen og snakket med os og hørt, hvad vi anbefaler.